Wat is WordPress? En wat heb je er bij nodig?
Hosting
Voor je website heb je een hostingpartij nodig. Daar huur je als het ware een plek op een webserver. Daar draait de software voor de website en staan ook de gegevens in mappen en in een database. De host zorgt ook voor een koppeling van je domeinnaam aan je website.
Kies niet de goedkoopste host.
Dingen waar je op kunt letten:
- Hoe staat de host bekend?
- Welke uptime wordt gegarandeerd? Dat is de tijd dat de site online bereikbaar is.
- Welke service biedt de host? Kun je problemen aan ze voorleggen en hoe kun je contact met ze opnemen?
- Welke extra diensten heeft de host en welke kosten zijn daaraan verbonden? Bijvoorbeeld SSL of automatische back-ups.
Ik kan met je meekijken of advies geven.
Domeinnaam
Je domeinnaam is het adres van je website op internet. Onmisbaar voor een website. Meestal zit de prijs van je domeinnaam inbegrepen bij het abonnement bij je host. Als je verandert van host moet je je domeinnaam verhuizen. Dat is niet moeilijk en gaat met een verhuiscode. Sommige hosts bieden een verhuisservice aan. Soms alleen van de domeinnaam, maar soms ook van de hele site. Als je je domeinnaam verhuist je site niet automatisch mee, dat moet apart worden geregeld.
SSL
SSL staat voor de versleuteling van verkeer van en naar je site. Je ziet in je browser een groen slotje in de adresbalk. De verbinding gaat over https in plaats van http. Als je mensen gegevens in laat vullen op je website (bijvoorbeeld met een contactformulier) ben je verplicht om dit over een beveiligde verbinding te laten verlopen. Binnen WordPress moet je wel de instellingen aanpassen om verkeer inderdaad via SSL te laten lopen. SSL wordt aangeboden via de host. Meestal is een basis SSL-certificaat inbegrepen bij je abonnement. Voor uitgebreidere certificaten betaal je meer. Informatie op te vragen bij je host. Google geeft websites voorzien van SSL voorrang in de zoekresultaten.
WordPress
WordPress is software om websites mee te maken.
Het is een Open Source Content Manegement Systeem.
Open Source betekent dat de bronbestanden gratis en geheel open beschikbaar en bewerkbaar zijn voor iedereen. Er is een grote gemeenschap van mensen die werken met WordPress of bezig zijn met de ontwikkeling ervan.
Een Content Management Systeem (CMS) is een programma dat webpagina’s genereert die je kunt zien met je webbrowser. Een CMS werkt met een database waar de gegevens in worden opgeslagen. Een andere eigenschap is dat je kunt inloggen op je website en zelf de inhoud aanpassen. Oorspronkelijk was WordPress een programma bedoeld voor bloggers, maar inmiddels is het een allround programma geworden voor alle soorten websites. Het is een flexibel en veelzijdig systeem, dat op heel veel manieren kan worden aangepast om te voldoen aan een ieders eisen wat betreft functionaliteit en vormgeving. Meer dan een kwart van alle websites wereldwijd draait op WordPress.
Gratis?
WordPress zelf is weliswaar gratis, maar het hebben en onderhouden van een website is niet gratis. WordPress is de ruggengraat van een uitbreidbaar systeem. Die basis is gratis en uitbreidbaar met allerlei functies en toepassingen. Die uitbreidingen zijn niet altijd gratis. Als ik een website voor je ga maken heb je een aantal licenties nodig van aanvullende plugins of het theme. Soms zijn dat eenmalige kosten, soms (jaarlijks) terugkerende kosten.
Voor de verschillende soorten kosten kun je kijken op de pagina Wat kost het?
Pagina's en berichten
WordPress werkt met pagina's met verschillende functie en structuur. Ze heten Pagina’s en Berichten. Het verschil zit hem erin dat pagina’s statisch zijn (minder veranderlijk en met een vaste functie) en berichten in een tijdlijn (timeline) te staan. Berichten zoals in een blog of bijvoorbeeld ook op Facebook staan in chronologische volgorde onder elkaar. Voorbeelden van statische pagina’s zijn pagina's als “Contact”, “Route” of “Statement”. Op de meeste websites heb je een combinatie van zowel pagina’s als berichten. Afhankelijk van het soort website zijn er meer van de ene soort of van de andere.
Structuur van je site en menu's
Om de informatie van je website goed toegankelijk te maken voor de bezoekers is het belangrijk om de structuur van je website helder te organiseren. Dit doe je door het maken van een menu of meerdere menu’s. Hier kun je linkjes zetten naar een groot gedeelte van je pagina’s. Je hebt hoofdmenu’s en daarin kun je weer submenu’s maken om hoofd- en bijzaken een plek te geven en te structureren. De menu’s kun je op verschillende plekken in de pagina neerzetten.
Inhoud van de website
Een website is altijd in beweging. Je wilt er nieuwe informatie of foto’s op zetten, pagina’s toevoegen of weghalen of menu’s aanpassen. Om pagina's of berichten te maken of aan te passen log je in op de website. Vervolgens kun je je aanpassingen doen.
Uiterlijk van de website geregeld door het Theme
Het uiterlijk van een WordPress wordt geregeld in een Theme. Er zijn honderden gratis en betaalde Themes op de markt. Toch werk ik met maar één Theme: GeneratePress Premium. (Speciaal voor technici: ik werk met een Child Theme van GeneratePress.) Dit werkt dan weer net iets anders dan andere Themes, maar laat zich heel makkelijk aanpassen op allerlei onderdelen: Header, Footer, lettertypes, achtergrondafbeeldingen, kleuren, noem maar op.
Sinds Page Builders steeds belangrijker worden verandert ook de rol van Themes binnen WordPress.
Page Builder
WordPress geeft je per pagina een gedeelte waar je je tekst kwijt kunt en je afbeeldingen. Standaard biedt WordPress de mogelijkheid om met blokken kopjes, paragrafen, foto's de inhoud per pagina toe te voegen. In veel gevallen is die standaardfunctionaliteit voldoende, maar er zitten beperkingen aan dit systeem.
Wil je meer flexibiliteit en finesse, dan kun je gebruik maken van een Page Builder. Daarmee kun je ieder aspect van een pagina vormgeven met kolommen, kleuren, lettertypes etc.
Er zijn veel verschillende Page Builders. Mijn favoriete Page Builder is Beaver Builder. Er is hier een gratis en een betaalde versie van. De betaalde versie heeft veel meer mogelijkheden. De betaling van deze plugin is jaarlijks.
Plugins
WordPress is een uitstekend systeem voor kleine websites met eenvoudige functionaliteit, maar ook hele grote sites met heel veel toeters en bellen. WordPress is de basis, maar daar kun je nog heel veel functies die niet standaard in WordPress zitten aan toevoegen. Dat doe je met Plug-ins. Plug-ins voegen functionaliteit toe variërend van een contactformulier, back-ups maken tot beveiliging. Bijna alle functies die je zoekt in een website kun je door middel van een plug-in toevoegen.
Er zijn heel veel goede (maar ook minder goede) plug-ins te vinden op het web. Er zijn gratis en betaalde plug-ins. En er zijn ook plug-ins waarvan een betaalde en gratis versie is. Vaak is de gratis versie iets minder uitgebreid, maar heel goed bruikbaar. Als je website groeit en je meer functionaliteit nodig hebt, kun je van een gratis eenvoudige plug-in overstappen naar een betaalde variant.
Ik heb een aantal "standaard" plug-ins die ik altijd installeer. Die lijst wisselt door de tijd, omdat er regelmatig betere oplossingen op de markt komen of een oude plug-in niet meer wordt onderhouden.
Soms heb je een functionaliteit nodig voor je website die het beste toegevoegd kan worden met een betaalde plugin. Meestal is de betaling voor deze plug-ins jaarlijks.
Onderhoud van de website
WordPress is een systeem dat permanent verandert. Er worden nieuwe updates gemaakt voor WordPress zelf, voor de plug-ins en de themes. Die zijn er om de functionaliteit te verbeteren en voor de veiligheid van het systeem. Als er een beveiligingslek ontdekt wordt komt er vaak snel een update om het lek te dichten. Door telkens nieuwe functies toe te voegen of ze te verbeteren blijft WordPress bij de tijd.
Beveiliging
Op internet wemelt het van de kwaadwilligen dit het hebben voorzien op websites. Hackers proberen in te loggen of je site over te nemen. Je denkt misschien “waarom zou iemand nou mijn site willen hacken? Er staan helemaal geen gevoelige gegevens op”. Maar daar is het niet om te doen. Hackers kunnen je website gebruiken om weer andere sites aan te vallen, of ze zetten kwaadaardige bestanden op je website waar je bezoekers last van kunnen hebben. Maar er zijn ook hackers die voor de lol je systeem proberen te raken om te laten zien dat dat nou eenmaal kan.
Een hack is niet alleen mogelijk van het kunnen inloggen op een site door het wachtwoord te raden. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een zwakke plek in het systeem. Als zo'n lek, of zwakke plek wordt ontdekt komt er een update om het lek te dichten.
De beveiliging van WordPress heeft vier belangrijke aspecten:
- Zorg voor een goed wachtwoord en verander dat regelmatig. Gebruik een niet al te makkelijk wachtwoord en gebruik niet overal op internet hetzelfde wachtwoord. (Tip: gebruik een paswoordmanager.)
- Zorg voor back-ups voor het geval er iets mis gaat. Als een verandering of update onverwachte gevolgen heeft kun je met een back-up terug naar de situatie voor de fout. Veel hosts bieden het maken van automatische updates aan. Maak hier gebruik van. Daarnaast kun je een plug-in installeren die op gezette tijden een back-up van je website op bijvoorbeeld Dropbox plaatst. Back-ups die niet op dezelfde server staan als de website zelf hebben de voorkeur.
- Zorg dat de WordPress en alle plug-ins en themes up-to-date blijven. Dit doe je door WordPress, het theme en de plug-ins regelmatig te updaten.
- Gebruik een plug-in die je helpt de veiligheid van je website te waarborgen door technische maatregelen en tips. Dergelijke plug-ins doen vaak een heleboel verschillende dingen tegelijk om je website te beveiligen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat bestanden niet ingezien of verandert kunnen worden, het blokkeren van kwaadwilligen die almaar proberen in te loggen (brute force attacks) en nog veel meer.
Zoekmachine-optimalisatie oftewel SEO
Als je dan al die moeite doet om een mooie website te maken, dan wil je ook dat mensen hem kunnen vinden. Mensen vinden je site via zoekmachines en dus moet de zoekmachine (meestal Google) je website goed kunnen "lezen" en begrijpen waar hij over gaat. Dan komt de website hoger in de zoekresultaten.
Alles wat je onderneemt om Google te helpen je website te begrijpen heet Zoekmachine-optimalisatie. In het Engels is dat Search Engine Optimization, wat weer wordt afgekort tot SEO.
Google leest tekst en kan (nog) geen afbeeldingen ontcijferen.
Als je website een goede structuur heeft en relevante tekst ben je al een heel eind. Bij afbeeldingen is het belangrijk de foto's zelf een goede naam te geven en vervolgens binnen WordPress te voorzien van een titel en een alt-tag.
Verder kun je site-maps indienen bij Google. Met een Google-account kun je dit doen via de Google Search Console.
Trouwens, bij Google kun je nog veel meer regelen voor je bedrijf. Dat kun je vinden door te zoeken op Google Mijn Bedrijf.