Veelgestelde vragen
Voor een eerste kennismaking heeft een persoonlijke ontmoeting wel een lichte voorkeur. Maar we kunnen ook (video)bellen. Als de eerste lijnen voor de samenwerking zijn uitgezet gaat daarna het meeste contact via mail, telefoon en videobellen.
Dat hangt van de aard en de omvang van de website af. Bij een eenvoudige website kun je binnen enkele weken het resultaat online zetten. Hoe sneller je zelf de te gebruiken materialen aanlevert, hoe sneller ik kan werken.
Om de informatie te inventariseren heb ik een checklist gemaakt. Daarin kun je aangeven hoeveel pagina's je nodig hebt en hoeveel foto(galeries) je wilt laten zien. Hoeveel tekst(en) je hebt en of je een logo hebt of niet. Ook kun je dan aangeven hoeveel je zelf kunt doen om de foto's geschikt te maken voor de website. En het is handig om enkele voorbeelden te geven van websites die je aanspreken. Deze kunnen dan dienen als referentie tijdens het ontwerpen.
Klik hier voor de checklist.
Bij het werken aan je website heb ik aandacht voor het geheel van de site en voor de details. Bij het opzetten en later het aanpassen van inhoud van de website, dan kijk ik ook altijd of ik het zelf ook logisch of mooi vind. Als ik denk dat er andere opties zijn dan laat ik het weten. Als ik denk dat er een foutje in staat hoor je dat ook. Het staat je dan natuurlijk vrij om niets met mijn inhoudelijke suggesties te doen. Je bent en blijft tenslotte zelf de baas over je site.
Jazeker. Afhankelijk van je host kun je één of meerdere e-mailadressen aanmaken. Bijvoorbeeld jouwnaam@jouwdomein.nl.
Dat hangt er vanaf. Ik werk uitsluitend met WordPress. Websites gemaakt met andere software pas ik niet aan. Ook binnen WordPress zijn er vele manieren van werken door de verschillende ontwerpers/technici. Ik zou eerst willen beoordelen of ik de website geschikt vind om in huidige staat over te nemen. Een geheel nieuw ontwerp waarbij de bestaande inhoud migreert naar dat nieuwe ontwerp is vaak wel mogelijk.
Vindbaarheid op Google en andere zoekmachines is een vak apart. Dat word SEO genoemd: Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalissatie. Je kunt hiervoor een aantal dingen doen op je website. Zowel op het niveau van de gehele website als per pagina van je website. Er zijn Plug-Ins die er behulpzaam bij kunnen zijn. Daarnaast kun je je aanmelden bij Google Analytics en Google Search Concole en gebruik maken van Sitemaps. Deze dingen kan ik voor je instellen en voorbereiden.
Het belangrijkste is de tekst op de website. Die moet relevant zijn voor je bezoekers. Dan wordt hij over het algemeen ook door Google relevant gevonden. Met afbeeldingen kan Google weer minder uit de voeten. Het is dan weer heel belangrijk om afbeeldingen goed titels te geven en ook te voorzien van alt-tags. Dit kan allemaal met WordPress. Dat zijn standaardfunctionaliteiten.
Contentmanagement is het veranderen (of updaten) van inhoud van de website. Bijvoorbeeld het toevoegen, veranderen of verwijderen van tekst of afbeeldingen.
Onderhoud is het uitvoeren van updates aan de software waar de website mee is gemaakt. In het geval van de door mij gemaakte websites is dat WordPress. Ook het updaten Plug-Ins en het zorgen voor actuele back-ups horen bij het onderhoud van je site. Ook zorgen voor de juiste instellingen bij je host kunnen eventueel bij onderhoud worden gerekend.
Zowel het doen van updates als het onderhoud van de sites kun je door mij laten doen.
Jazeker. WordPress is een Content Management Systeem, waarmee je alle inhoud zelf aan kunt passen. Je kunt inloggen, de aanpassingen doen en opslaan. Je zult wel moeten leren om met WordPress te werken. Met een instructiemiddag kan ik je op weg helpen. Het is goed te doen om met WordPress te werken. Er is veel documentatie online te vinden.
Je kunt er ook voor kiezen om het contentmanagement door mij te laten doen. Je geeft dan de gewenste aanpassingen door en ik voer ze voor je uit tegen uurtarief.
Onderhoud aan een WordPresswebsite bestaat uit het up-to-date houden van de software en het regelmatig maken van back-ups.
WordPress zelf, de plug-ins en het theme worden meerdere keren per jaar geüpdatet door de ontwikkelaars. Het is belangrijk deze updates ook bij je host te installeren. Als je het niet doet gebeurt er in de meeste gevallen niets bijzonders, je website blijft gewoon werken. Maar omdat er vaak updates worden uitgebracht die te maken hebben met veiligheidsissues is het wel aan te raden om deze te installeren. Updates voegen vaak ook functionaliteit toe. Het goed up-to-date houden van de software verkleint de kans op een hack.
Back-ups zijn van belang voor als er toch iets mis gaat met je site. Bijvoorbeeld als je wordt gehackt of als er iets gebeurt met je host waardoor de website verloren zou gaan. Na een hack kun je een snel weer online zijn door een back-up terug te zetten. Kies een host die standaard het maken van back-ups regelt. Het liefst ook op een andere plek dan alleen op de servers van diezelfde host.
Voor het inregelen van de back-ups en het regelmatig updaten van alle software kun je een onderhoudscontract afsluiten.
Dat kan zeker. Ook het updaten van WordPress en plug-ins kun je zelf. Veelal vanuit het dashboard van je site. Je zult je wel moeten verdiepen in hoe WordPress werkt. Ik raad het af om te updaten als je niet weet hoe je moet ingrijpen als er iets mis gaat bij een update. Het gebeurt soms dat een update voor problemen zorgt. Meestal is dat eenvoudig op te lossen, maar dat moet je wel weten natuurlijk. Voor vrijwel alle problemen die je kunt ondervinden met WordPress je documentatie kunt vinden online.
Ook het inregelen van back-ups kun je zelf. Ofwel in het dashboard van je site ofwel bij je host. Liefst door een combinatie van die twee.
Ben je minder technisch onderlegd dan is het verstandiger voor een onderhoudscontract te kiezen.
Jazeker. Op uurbasis kan ik alle aanpassingen voor je doen. Je geeft dan de gewenste aanpassing aan me door en ik geef dan aan hoeveel tijd ik denk hier mee kwijt te zijn.
Voor onderhoud kun je een contract bij me afsluiten.
Ik doe geen overbodig werk. Ik ben me er van bewust dat het niet zo makkelijk inzichtelijk is te maken wat ik precies doe om je website te maken, aan te passen of te onderhouden. Veel dingen gebeuren onder de motorkap of achter de schermen, hoe je het noemen wilt. Door helder en transparant te communiceren, maak ik duidelijk wát ik doe en waaróm. Je hebt altijd een eigen overzicht van de gedane werkzaamheden op je persoonlijk pagina op google-drive. Dan weet je ook hoe het zit met je kosten van werkzaamheden die ik per uur factureer.
WordPress Managed Hosting is een vorm van hosting waarbij allerlei technische aspecten van WordPress door de hostingpartij worden verzorgd. De diensten die daarbij horen kunnen per host verschillen, maar meestal horen daarbij:
- Automatische updates van WordPress
- Automatische updates van Plug-ins
- Automatiseren van back-ups
- Het makkelijk terug kunnen plaatsen van een back-up na een fout op de site of een hack
- Beveiliging tegen hacks en andere ongewenste toegang tot je site
Bij goedkope vormen van WordPress Managed Hosting zijn de technische mogelijkheden beperkter. Hoe meer mogelijkheden en flexibiliteit je wilt/nodig hebt, hoe duurder deze hosting is.
Het kan een goed alternatief zijn. Bijvoorbeeld als je je niet bezig wilt houden met de technische aspecten van je website. Als je het onderhoud van de website niet zelf wilt doen (of leren doen) en ook niet iemand in wilt huren om het onderhoud voor jou te doen.
- Ik ben zelf beeldend kunstenaar en meubelmaker en ben dus bekend met creatief ondernemerschap. Daarom begrijp ik makkelijk wat je zoekt in een website.
- Ik ben zeer persoonlijk in mijn benadering.
- Technische zaken kan ik helder uitleggen en daarmee toegankelijker maken.
- Mijn prijzen zijn hartstikke redelijk.
Nee. Je zit in het geheel niet aan mij vast. Er zijn legio mensen die dit werk ook voor je kunnen doen. Als ik een website oplever geef ik je ook (weer) alle inloggegevens en installatiegegevens die nodig zijn om inzicht te krijgen in hoe ik je site heb ingericht. Met deze gegevens kan ook iemand anders dingen aanpassen of onderhoud plegen. Ik streef in deze naar volledige transparantie, zodat je altijd weet waar je aan toe bent en vrij bent je diensten elders te zoeken als je dat wilt. Wij kunnen beiden de samenwerking op ieder gewenst moment beëindigen.
Ik houd van websites zonder al te veel toeters en bellen. De navigatie moet in orde zijn en de inhoud moet centraal staan. Alles moet goed vindbaar en leesbaar zijn. Als kunstwerken centraal staan, dan is het beter als de website zelf wat neutraler is. Heb je meer tekst dan afbeeldingen, dan kunnen structuren en achtergrondafbeeldingen wat uitgesprokener aanwezig zijn.